+31-651910064 info@bureaubreedeveld.nl

Digitaal leiderschap… een half jaar onderweg

“Wat is je onverwacht meegevallen in het digitaal leidinggeven? “En wat valt je onverwacht tegen?”  

Onder uitstekende begeleiding van Saskia Ruijter startten we met deze twee vragen vorige week een, uiteraard, digitale sessie met 16 teammanagers. Zij hebben allemaal zo’n 20 direct leidinggevenden in hun team. De antwoorden:

 

Wat is je onverwacht meegevallen in het digitaal leidinggeven?

\
“Vergaderingen zijn nu veel efficiënter”
\
“Ik heb op hele andere manieren contact dan voorheen”
\
“Coachsessies op afstand gaan geweldig”
\
“Ook een slecht nieuws gesprek is gewoon mogelijk”
\
“We zien elkaar zelfs vaker dan voorheen, door minder reizen en minder planning”
\
“Voorheen vergaderden we ook op afstand, maar dan standaard zonder de camera aan. Nu kijken we elkaar digitaal in de ogen”
\
“Door elkaar vaker en korter te zien, ervaar ik meer verdieping in de contactmomenten”

 

Wat is je onverwacht tegengevallen in het digitaal leidinggeven?

\
“Ik zit meer, ik beweeg minder”
\
“Ik mis de spontane tussendoor-gesprekjes met medewerkers buiten mijn team of even bijpraten in de wandelgangen”
\
“Ik ervaar de dagen als intensief en lang doordat alles efficiënt gepland is en via scherm gaat”
\
“Spontane humor, even loltrappen tussendoor, dat gaat nu niet”
\
“Ik mis de hangende schouder, het loopje, de manier van spreken…hoe zit iemand in de wedstrijd”
\
“Soms heb ik behoefte aan afwisseling van omgeving, even een andere energie”

Vervolgens werden ideeën uitgewisseld om elkaar te inspireren nóg beter te worden in digitaal leidinggeven. Die ideeën hebben mij geraakt. Ik werd heel blij van de grote mate van wendbaarheid en creativiteit van deze leiders. Het afgelopen half jaar hebben zij het niet alleen voor elkaar gekregen om hun werk ‘gewoon’ zo goed mogelijk te blijven doen. Maar ook om allerlei uitdagingen echt om te denken naar nieuwe, frisse manieren van leidinggeven.

Graag deel ik een greep uit de ideeën die zijn besproken. Ter inspiratie voor iedereen die (digitaal) leiding geeft en nieuwsgierig is naar: Hoe doen anderen dat nou?

\
Fire it up:

Ik geef extra aandacht aan het geven van complimenten. Ik laat mensen daarmee merken dat ze bijzonder zijn. Ik breng de dagelijkse veranderingen waar we nu mee te maken hebben op een positieve manier. Fun, humor en storytelling werken aanstekelijk: emotie is besmettelijk.

\
Echt luisteren:

Ik luister goed naar wat er gezegd wordt, maar ik luister nog beter naar wat er niet gezegd wordt.

\
Coach-the-Coach:

Ik creëer tijd om mijn direct leidinggevenden 1 keer per maand te coachen, terwijl zij een medewerker coachen. Dit gebeurt allemaal op afstand. Na een uur heeft zowel de medewerker als de direct leidinggevende concrete tops en tips gekregen waarmee zij aan de slag kunnen in de praktijk.

\
Aanwezig zijn:

Als alternatief voor het wandelgang-praatje, woon ik regelmatig overleggen en virtuele borrels bij die mijn direct leidinggevenden met hun medewerkers hebben.

\
Vloggen:

Ik maak regelmatig een vlog met een informatieve of inspirerende boodschap. Mijn direct leidinggevenden laten die zien in hun overleg met medewerkers.

\
Blokken:

In maart werd ik geleefd door het scherm, ik ging van overleg naar overleg zonder pauze. Na enige aarzeling, want het voelde asociaal, zet ik nu blokken in mijn agenda. Tussen de overleggen door kan ik even opladen, bewegen en haal ik ook nog mijn stappendoel.

\
Non-verbaal:

Ik let op non-verbale patronen bij mezelf en bij de ander. Ik gedraag me non-verbaal net zo levendig als wanneer we elkaar live zouden zien. Ik beweeg mijn handen, leun naar voren en achter als dat gepast is. Met een lach en soms een traan en scherp blijven op wat je ziet, is dat scherm geen issue.

\
Non-verbaal:

Ik let op non-verbale patronen bij mezelf en bij de ander. Ik gedraag me non-verbaal net zo levendig als wanneer we elkaar live zouden zien. Ik beweeg mijn handen, leun naar voren en achter als dat gepast is. Met een lach en soms een traan en scherp blijven op wat je ziet, is dat scherm geen issue.

\
Visualiseren:

Ik gebruik veel meer visuele ondersteuning bij wat ik zeg. Ik zet ze daarmee echt in een andere beleving waardoor iemand even vergeet dat-ie thuis is. Het voelt als ‘ik ben er even uit’. 

Aan het eind van de sessie werd aangegeven hoe waardevol het is om dit met elkaar te bespreken en van elkaar te leren. “Dat zouden meer leiders moeten doen”, dacht ik meteen. Ik weet het, in de waan van de dag komt het er niet van om eens rustig met elkaar te evalueren hoe het iedereen vergaat. Om te delen waar het knelt en wat juist verrassend goed gaat. En om elkaar te helpen met ideeën waar je in je eentje niet opkomt.

Ons pleidooi voor iedere leider en organisatie: investeer in dit soort momenten. Het kost een paar uur, het is misschien niet meteen terugverdiend in euro’s, maar het levert zoveel op qua werkgeluk, verbinding en energie.

 

Lees verder…

I own this

I own this

I own this  Voordat ik deze mentale beslissing neem, is er meestal iets als dit aan vooraf gegaan...Deze...