+31-651910064 info@bureaubreedeveld.nl

Is jouw team een geoliede machine of hangt het als los zand aan elkaar?

In veel teams is er regelmatig gedoe. Al die karakters bij elkaar, dat zorgt geregeld voor discussie, onbegrip en achterblijvende resultaten.

Een vitaal team is een groep mensen waarvan de verschillen op zo’n manier samenkomen dat ze samen iets opmerkelijks creëren dat ze niet alleen hadden kunnen doen. Zo’n team ontstaat niet per toeval. Dat vergt wel wat van jou als leider: leiderschap, visie, mindset en communicatieve vaardigheden.

Maar waar begin je? Bij het communiceren van heldere verwachtingen natuurlijk. Wat is het bestaansrecht van jullie team? Wat dragen jullie bij? Wanneer doen jullie het goed? Waar willen jullie staan over 6 maanden?

Denk jij dat jouw medewerkers dit wel weten of zelf kunnen bedenken? Stel deze vragen dan eens aan jouw teamleden en laat je verrassen door de antwoorden die je krijgt. Je weet meteen wat jou te doen staat.

Een vitaal team heeft een aantal essentiële ingrediënten nodig:

Vertrouwen: Teamleden die elkaar vertrouwen, mogen fouten maken zonder belachelijk te worden gemaakt. Ze luisteren oprecht naar elkaar. Ze durven ideeën in te brengen zonder bang te zijn voor commentaar. 

Dialoog: Als teamleden elkaar vertrouwen, is er ruimte voor een gezonde dialoog over verschillen in idee en aanpak. Ze zijn niet beledigd wanneer hun ideeën worden veranderd of de eindstreep niet halen. Ze zien dit juist als een logische keuze naar een betere oplossing.

Diversiteit & Creativiteit: Teamleden met uiteenlopende achtergronden en karaktertrekken geven de mogelijkheid voor meerdere invalshoeken. Als ieder teamlid zich vrij voelt om nieuwe ideeën te opperen, neemt de groepsenergie toe. In die sfeer durft zelfs het meest stille teamlid iets bij te dragen.

Hoe zorg je er nou voor dat jouw team ook een vitaal team wordt? Soms kun je daar wel wat hulp bij gebruiken.

Wij ondersteunen leiders met diverse teamtrajecten waardoor een team weer een geoliede machine wordt. Het resultaat?

\
Jouw medewerkers leren nog beter te communiceren met anderen zoals klanten, collega's, etc.
\
Jouw teamleden spelen beter in op de gedragsstijl van de ander, waardoor de communicatie prettiger en effectiever verloopt.
\
Jouw medewerkers hebben veel meer begrip voor anderen die verder van hun af staan.
\
Er wordt in jouw team open en eerlijk over gemaakte fouten gesproken.
\
Medewerkers durven zich kwetsbaar op te stellen en zijn eerlijk over hun gedrag en gevoel.
\
Er is een sfeer van saamhorigheid en begrip in jouw team.

Meer weten over het creëren van een vitaal team? Kijk dan even bij