Heb jij een gezond evenwicht in jouw stijl van leidinggeven?
In welke stijl herken jij jezelf het meest?
De Redder:
Ben jij de superheld van jouw team? Neem je taken over, los je alle problemen op, of praat je alles goed voor jouw team? Dit lijkt op korte termijn efficiënt, maar het beperkt de groei en ontwikkeling van je medewerkers op de lange termijn. Vraag jezelf eens af: ben ik een beetje te vaak de redder in nood? Kunnen mijn teamleden hun eigen oplossingen vinden?
De Micromanager:
Zit je overal bovenop? Ken jij ieder detail van het werk van je teamleden? Dit lijkt een gevoel van controle te geven, maar het veroorzaakt vooral frustratie en demotivatie in jouw team. Vraag jezelf eens af: bemoei ik me misschien iets teveel met de dagelijkse taken van mijn team? Gun ik hun de ruimte om het werk op hun eigen manier te doen?
De Loslater:
Je vertrouwt volledig op de expertise van jouw team en je bemoeit je nergens mee. Je valt je team vooral niet lastig met allerlei geneuzel. Dat klinkt als vrijheid toch? Maar soms hebben jouw teamleden juist behoefte aan jouw betrokkenheid. Vraag jezelf eens af: Wat hebben ze wél van mij nodig? Wanneer moet ik er juist voor ze zijn?
De sweet spot kun je zien als het middelpunt tussen deze drie stijlen. Het is de ideale mix van betrokkenheid, begeleiding en vertrouwen. Uiteraard verschilt de sweet spot per situatie of zelfs per medewerker.
Hoe vind je deze sweet spot?
Dat doe je door actief op zoek te gaan naar:
👉 Betrokkenheid zonder te redden: Je bent actief betrokken bij de uitdagingen en behoeften van je team, maar je neemt niet de verantwoordelijkheid voor hun problemen over. In plaats daarvan moedig je hen aan om oplossingen te vinden.
👉 Begeleiding zonder te micromanagen: Je biedt begeleiding, richting en ondersteuning aan je team, maar je staat hen toe om de details van hun werk zelf te beheren en beslissingen te nemen. Je erkent en respecteert hun expertise.
👉 Vertrouwen zonder volledig los te laten: Je hebt vertrouwen in de vaardigheden en capaciteiten van je teamleden en geeft hen de vrijheid om zelfstandig te werken. Tegelijkertijd blijf je beschikbaar om te helpen en te adviseren wanneer dat nodig is.
De gouden vraag die je iedere keer kunt stellen: Wat heeft deze situatie/deze medewerker nu van mij nodig?
Meer weten over het creëren van een vitaal team? Kijk dan even bij