+31-651910064 info@bureaubreedeveld.nl

Het belang van self-care voor leiders

Het leven van een leider is vaak hectisch en veeleisend. Er is altijd wel iemand die iets van je wil en het lijkt alsof de waan van de dag altijd de overhand heeft. Het is dan ook begrijpelijk dat je wel eens vergeet om goed voor jezelf te zorgen. Weet dat je daarin niet alleen bent. Veel leiders hebben de neiging om hun eigen welzijn te verwaarlozen, terwijl dit juist van onschatbare waarde is voor jou en je team.

Als je jezelf afvraagt of jij wel genoeg aandacht besteedt aan je eigen welzijn, denk je wellicht: “Daar heb ik geen tijd voor”, “Nooit aan gedacht”, of “Ik richt mijn zorg op anderen en niet op mezelf”.

Maar…

\
Self care doe je niet af en toe als je moe of gestrest bent, maar consistent omdat je op een waardevolle manier in jezelf wilt investeren.
\
Self-care is niet egoïstisch. Je laat juist aan anderen zien dat je er op de best mogelijke manier voor hun wilt zijn.
\
Self care is niet iets wat je alleen toepast om te herstellen van ziekte of burn-out. Het is juist een preventieve en pro-actieve manier om te voorkomen dat het zover komt.

Vitaal Leiderschap betekent eigenaarschap nemen voor jouw welzijn. Door vanuit die mindset alle aspecten aan te pakken waar jij op leegloopt, kun je volop energie hebben om de leider te zijn die je wilt zijn.

Waar begin je?

Een goede eerste stap is om inzicht te krijgen in jouw huidige stand van vitaliteit. Met de Integrale Vitaliteitscheck kun je precies zien waar je grip hebt en waar niet. Je hebt helder wat jouw energievreters zijn. Op basis hiervan kun je gericht aan de slag gaan om jouw welzijn te verbeteren.

Bij de vitaliteitschecks die ik tot nu heb gedaan met leiders, blijkt dit:

\

Op 2 of 3 dimensies gaat het goed. Dat is fijn om te weten, dat is iets om vast te houden

\

Op 2-3 dimensies zit een uitdaging. Daar zitten de energievreters waar je iets mee te doen hebt.

\

Vaak is de uitslag verrassend en blijkt dat de uitdaging ergens anders zit dan je in 1e instantie dacht.

\

De uitslag geeft helderheid. Alleen dat al geeft rust en focus.

De Integrale Vitaliteitscheck is het startpunt in het coachtraject Fit to Lead. Een programma waarmee je in 90 dagen word begeleid naar 100% balans op alle dimensies van jouw vitaliteit.

Het beste moment om te starten is juist als je nog geen ernstige klachten hebt. Als het allemaal nog wel gaat, maar je wel voelt dat je veel meer energie en plezier zou kunnen hebben. Dat je veel meer impact zou kunnen maken als je beter in je vel zou zitten. En dat het allemaal wel wat leuker en makkelijker mag, dat leidinggeven.

Ben je benieuwd of dit iets voor jou is? Of wil je gewoon eens jouw situatie en vragen voorleggen? Stuur me even een berichtje en ik neem contact met je op.

Lees verder…

I own this

I own this

I own this  Voordat ik deze mentale beslissing neem, is er meestal iets als dit aan vooraf gegaan...Deze...