+31-651910064 info@bureaubreedeveld.nl

Het beste middel tegen chronische stress… heb je altijd bij je

Bij stress denken we vaak meteen: help, ik wil er vanaf. Toch is stress niet negatief. Het is zelfs een gezonde reactie van ons lichaam, mits het niet te lang duurt. Kortdurende stress is oké. Langdurige stress geeft allerlei klachten die uiteindelijk tot depressie, burn out of chronische ziektes kunnen leiden.

Ons autonome zenuwstelsel scant en verwerkt continu allerlei externe en interne signalen om te kunnen bepalen: Ben ik veilig of ben ik in gevaar? Externe signalen zijn bv. harde geluiden, file, gedrag van je partner of je collega. Interne signalen komen voort uit je organen, maar ook hormonen spelen een rol.  

Afhankelijk van het antwoord (veilig of in gevaar), ‘kiest’ ons autonome zenuwstelsel welke van de 2 regelsystemen aan wordt gezet:

\
Sympatisch zenuwstelsel: Fight-Freeze-Flight (Stress)
\
Parasympatisch zenuwstelsel: Rest & Digest (Relax)

Bij kortdurende stress gaat de switch naar het sympatische zenuwstelsel. In een gezonde situatie ben je daardoor zo’n 30 minuten in een verhoogde staat van paraatheid. Daarna gaat de switch weer naar het parasympatische zenuwstelsel, je kunt weer ontspannen.

Het probleem voor velen van ons is dat de switch terug niet gemaakt wordt. We blijven geprikkeld door allerlei signalen en blijven dus aanstaan in de sympatische stand. De kunst is juist om na een stresspiek zo snel mogelijk weer terug te keren naar de parasympatische stand.

Je denkt nu misschien even te ontspannen door:

\
Scrollen op je telefoon
\
Social media
\
Feestjes, festivals, kroeg
\
Alcohol, suiker, cafeïne
\
Podcasts luisteren tijdens het wandelen
\
Zwaar Sporten -Trainen

Helaas, ook bij deze middelen en activiteiten blijf je in sympatische stand. Echt ontspannen betekent: zo weinig mogelijk prikkels. Dan kan je lichaam weer tot rust komen waardoor allerlei belangrijke functies weer worden uitgevoerd die jou gezond houden. Denk bijvoorbeeld aan je spijsvertering en vetverbranding.

Het beste middel om te ontspannen heb je altijd bij je: je ademhaling. Het bijzondere aan de ademhaling is dat het zowel een onbewust proces is, als iets waar je invloed op hebt. Door een paar keer per dag bewust je ademhaling in te zetten, geef je jezelf een groot cadeau. Er zijn vele ademhalingstechnieken die je kunt gebruiken.

Graag geef ik een shout out aan Eliane Bernhard van House of Deeprelax. Haar app is fantastisch. Met ademsessies en meditaties tussen de 4 en 60 minuten. Voor ieder moment van de dag, gericht op diepe ontspanning of juist extra energie. Ik zeg: try it out!  

Lees verder…

I own this

I own this

I own this  Voordat ik deze mentale beslissing neem, is er meestal iets als dit aan vooraf gegaan...Deze...