+31-651910064 info@bureaubreedeveld.nl

Het leven hoeft niet af

Hoe beter ik werd in timemanagement, hoe vermoeider ik raakte. Hoe kan dat? Je zou verwachten dat goed timemanagement je rust en energie geeft. En een voldaan gevoel omdat je alle to do’s op je lijstje lekker kan afvinken.

Dat ging bij mij ook zo, totdat ik merkte dat ik juist minder i.p.v. meer voor elkaar kreeg. Ik had het plannen, keuzes maken en prioriteiten stellen zo ver geoptimaliseerd dat het een way of life werd. Vijf minuten over? Wat voor nuttigs kan ik doen? Ik sta wat vroeger op, dan heb ik dat verslag morgenochtend al af. Als ik wat korter lunch, heb ik mijn mailbox weer bijgewerkt.

Ik geloofde dat hoe meer ik deed, hoe eerder ik rust zou hebben. Maar het tegenovergestelde bleek waar. Ik verzette bergen met werk, maar die rust kreeg ik nooit. Er was altijd wel iets wat ik nog kon doen. En waarom uitstellen tot morgen, wat je vandaag kunt doen?

Nou, omdat je jezelf op deze manier opbrandt. Dat drong goed tot me door toen ik ergens het zinnetje las: ‘Het leven hoeft niet af.’  

Die kwam binnen. Ik deed alles alsof er geen morgen meer zou zijn. Het gevolg was dat ik steeds minder productief werd, omdat mijn batterij halverwege de dag al leeg was.

Het keerpunt kwam toen ik de switch maakte van timemanagement naar energiemanagement. Bij energiemanagement gaat het erom dat je je energie goed verdeelt over de dag. Zodat je op elk moment van de dag voldoende energie hebt om je taken goed uit te voeren. Dit is dus echt wat anders dan timemanagement, waarbij je je tijd zo efficiënt mogelijk probeert te gebruiken.

Nog wat verschillen:

\
Timemanagement

kan leiden tot stress en burnout. Als je je energie goed managet, zul je juist minder stress ervaren. Door niet constant te jagen tegen de klok, maar in plaats daarvan te focussen op je eigen energieniveau, kun je beter omgaan met de uitdagingen die je tegenkomt.

\
Timemanagement

is gericht op productiviteit op korte termijn, energiemanagement is gericht op duurzame prestaties. Door je energie goed te managen, ontwikkel je meer veerkracht en vitaliteit. Dit zorgt voor meer succes op lange termijn en een hogere kwaliteit van leven.

\
Timemanagement

is vaak rigide, energiemanagement is juist flexibel en aanpasbaar aan veranderende omstandigheden. En vooral: passend bij jouw persoonlijkheid en voorkeuren.

\
Timemanagement

is gericht op kwantiteit, energiemanagement is gericht op kwaliteit. Wil je zoveel mogelijk doen of wil je de dingen goed doen?

Een paar voorbeelden van zaken die voor mij werken om de hele dag energie te hebben én de dag met een voldaan gevoel af te sluiten:

  • Ik sta minimaal 2 uur voor mijn eerste afspraak op. Niet om te werken, maar om ontspannen de dag te beginnen.
  • Ik wandel ’s ochtends minimaal 20 minuten.
  • Tussen 2 afspraken plan ik minimaal een kwartier, zodat ik kan schakelen (en even bewegen!).
  • Mijn werkdag bestaat voor de helft uit afspraken en interacties met anderen (bv. training, coaching, overleggen) en voor de helft uit focuswerk (bv. ontwikkelen, marketing, administratie).
  • Mijn lunchpauze is minimaal een uur zodat ik ook echt iets gezonds kan maken.
  • Tussen 17.00 en 17.30 uur sluit ik af met mijn ritueel: Wat heeft me vandaag energie gegeven – Waar kijk ik naar uit om morgen op te pakken?

Plan jij je dag vanuit tijd of vanuit energie? En als je het wilt delen: Noem eens 1 ding dat voor jou heel goed werkt.

Lees verder…

I own this

I own this

I own this  Voordat ik deze mentale beslissing neem, is er meestal iets als dit aan vooraf gegaan...Deze...