+31-651910064 info@bureaubreedeveld.nl

Iedereen is een held

We houden van heldenverhalen. Filmmakers weten dat. In bijna iedere film is de hoofdrolspeler eerst een soort loser, of ongelukkig, of niet succesvol. Na vele uitdagingen en hobbels, waarbij je als kijker steeds denkt: dit komt niet goed, is daar aan het eind dan toch het moment dat de ultieme droom bereikt wordt. Wat een held(in)!

Ook businesscoaches zijn hier trouwens heel goed in. Hun persoonlijke verhaal is vaak iets als: eerst was ik blut/deed ik maar wat/worstelde ik mij door de dagen heen, toen zag ik het licht en nu gaat het geweldig. Dit klink misschien sarcastisch, maar ik snap dat ze het doen. Ik heb er ook geen moeite mee. Waarom niet? Het werkt, we zijn er gevoelig voor. Het triggert ons om te gaan geloven dat wij, ondanks onze huidige toestand van aanmodderen, ook kunnen bereiken waar wij van dromen.

Dan zijn er nog de wereldverbeteraars. De mensen die alles op alles zetten om het klimaat te verbeteren of om op te staan voor een betere jeugdzorg, om maar iets te noemen. Ik heb respect voor deze mensen, die vaak alles opgeven om te gaan voor het ideaal. Vaak heb ik gedacht: ik zou ook zoiets moeten doen, iets wezenlijks bijdragen aan een betere wereld.

Bij heldendaden denken we vaak aan grote verhalen met een enorme strijd en een fenomenale ontknoping. Maar ik besefte een tijdje terug: een heldendaad hoeft helemaal niet groots en meeslepend te zijn. Of meteen wereldverbeterend. Als ik er in mijn micro-omgeving voor zorg dat ik regelmatig een mini-held ben, dan draag ik ook bij aan een betere wereld.

Gisteren sprak ik mijn zoon, hij zat met iets. Mijn primaire reactie was om het te gaan fixen. Om het voor hem op te lossen en zijn ongemak weg te nemen. Ik doe dat wel vaker, heel vaak als ik eerlijk ben. Terwijl ik weet dat ik daar iemand meestal helemaal niet mee help. Omdat ik me hier bewust van ben, kwam dit keer gelukkig de gedachte in me op: stop, luister maar gewoon, geef hem je volle aandacht. En dat deed ik.

Dit was mijn heldenmomentje, het moment waarop ik de knop kon omzetten van fixen naar met aandacht luisteren. Wat volgde was een fijn en persoonlijk gesprek van 1,5 uur. Waar ik enorm dankbaar voor ben.

Iedereen kan dit. Ook jij bent in staat om een held te zijn in je eigen micro-omgeving. Dus als je net als ik gelooft dat je niet genoeg bijdraagt, bedenk dan maar eens welke mini-heldendaad jij vandaag kunt verrichten. Voor een ander, of voor jezelf.

Lees verder…

I own this

I own this

I own this  Voordat ik deze mentale beslissing neem, is er meestal iets als dit aan vooraf gegaan...Deze...