+31-651910064 info@bureaubreedeveld.nl

Online trainen… Twijfel je nog?

Op de vroege ochtend van maandag 16 maart twijfelde ik niet. Ik besloot meteen: dit ga ik niet doen. Niks voor mij, ik ben niet handig met techniek, mijn deelnemers willen dit ook niet, teveel afstand, ik kan online geen  persoonlijke verbinding maken, ook geen impact…. Ik had genoeg redenen om niet aan deze ‘hype’ mee te doen. Tot mijn opdrachtgever mij diezelfde ochtend om 11.00 uur belde: alle trainingen gaan door, maar dan wel online.

Ik had 3 dagen om het te regelen. Na een nacht niet slapen, ging ik dinsdag aan de slag. Met spanning en weerstand in mijn hoofd en lijf. Op zoek naar geschikte platformen, nadenken over werkvormen en vragen als: hoe werkt die webcam eigenlijk, heb ik een headset nodig en vooral: kan ik dit wel?  Inmiddels werd ik overspoeld door posts met succesverhalen, aanbiedingen voor gratis webinars, reclames voor allerlei online tools en vele tips voor de virtual classroom. Ik zag door de bomen het bos niet meer. Gelukkig daalde op donderdag de rust weer in.

Inmiddels een week en een aantal online trainingen verder, ben ik trots en blij dat ik dit heb gedaan. De deelnemers zijn ook enthousiast:

\
“Waardevolle sessie. Veel energie en positiviteit. De gelegenheid om je kwetsbaar op te stellen”
\
“Strakke en duidelijke manier van procesbegeleiding. Complimenten”.
\
“Knappe invulling om op deze wijze een (digitale) variant bedacht te hebben die in de praktijk zeer goed heeft gewerkt. Kortom Top!!”
\
“Voor mij de eerste volledig digitale sessie. Ik heb veel energie gekregen van de aanpak en de inbreng van alle deelnemers.”

Ik deel dit met als doel om tegen alle trainers, coaches, sprekers, leidinggevenden en iedereen die nog twijfelt, te zeggen: jij kan dit! Het is niet moeilijk, spannend of heel anders dan wat je al jaren doet.Wat mij vooral geholpen heeft en waar jij misschien iets aan hebt:

\
Maak een keuze: Ik ben gestopt met zoeken naar het allerbeste platform, als dat al bestaat. Ik koos voor één platform (Teams) en ben daar gewoon mee gestart. Ook koos ik voor een paar goede tips uit de veelheid van goedbedoelde adviezen
\
Master the basics: Niet alle technische mogelijkheden willen kennen en beheersen, maar focus op de belangrijkste basics van het platform: scherp beeld, goed geluid, scherm delen, en chatfunctie
\
Doe het samen: Ik heb alle deelnemers van te voren aangegeven dat dit voor mij net zo nieuw en spannend is als voor hun. Met daarbij de oproep om er samen een succes van te maken. Daarnaast had ik een ondersteuner erbij voor eventuele technische vragen en bottlenecks
\
Heb vertrouwen: Alles wat ik offline al jaren doe, kan ik ook online. Ik heb er bewust gekozen om mijn manier van trainen en werkvormen (bv. dialoog, opdrachten, VLOGS, rollenspellen) niet aan te passen, maar te ervaren of het online ook werkt

    Veel succes allemaal!

    Lees verder…

    I own this

    I own this

    I own this  Voordat ik deze mentale beslissing neem, is er meestal iets als dit aan vooraf gegaan...Deze...