+31-651910064 info@bureaubreedeveld.nl

Say ‘NO’ like a pro

Er was eens een meisje dat het moeilijk vond om ‘nee’ te zeggen als mensen haar om iets vroegen. Ze was bang om anderen teleur te stellen of om niet aardig gevonden te worden. Hierdoor raakte ze  vaak overbelast en gestrest omdat ze te veel taken en activiteiten op zich nam. Op een dag besefte ze dat zij haar eigen grenzen moest stellen en dat het oké was om ‘nee’ te zeggen. Ze begon te oefenen met het uitspreken van dit ene woord en ontdekte dat het niet zo eng was als zij dacht.

Het gaat me steeds beter af, dat ‘nee’ zeggen. Maar ik voel dat het nog altijd mijn primaire reactie is om ‘ja’ te zeggen als ik niet oplet. In de coachsessies van de afgelopen weken viel het mij op dat ik niet de enige ben.

Waarom vinden we het zo moeilijk om ‘nee’ te zeggen? Meestal liggen hier allerlei (onbewuste) overtuigingen onder:

Als ik ‘nee’ zeg…..

\
Ben ik niet aardig
\
Ben ik egoïstisch
\
Stel ik anderen teleur
\
Denkt de ander dat ik het niet aankan
\
Verlies ik mijn baan
\
Gaat mijn relatie naar de knoppen

Merk jij ook dat je vaak ‘ja’ zegt, terwijl je ‘nee’ voelt en bedoelt? Onderzoek dan eens welke overtuiging daar bij jou onder ligt. Bevraag die overtuiging daarna met ‘Is dit waar’? Dat geeft vaak al ruimte in je hoofd, waardoor je minder op de automatische piloot van alles toezegt.

Daarna is het aan jou om op een sympathieke én duidelijke manier ‘nee’ te zeggen. Vijf uitgangspunten die je daarbij helpen:

\

Wees duidelijk en beknopt: Leg kort uit waarom je ‘nee’ zegt en wees eerlijk. Hierdoor begrijpt de ander begrijpt waarom je het verzoek niet kunt inwilligen.

\

Bied alternatieven aan: Als je iets niet kunt doen, bied dan een alternatief. Hierdoor begrijpt de ander dat je wel wilt helpen, maar dat je op dit moment niet kunt voldoen aan het verzoek.

\

Wees vriendelijk en respectvol: Probeer altijd vriendelijk en respectvol te blijven, zelfs als je ‘nee’ zegt. Laat de ander weten dat je hun verzoek waardeert en dat je graag zou helpen als je dat kon.

\

Stel grenzen: Communiceer helder wat je wel en niet kunt doen. Wees duidelijk over je tijd en energie en wees niet bang om je grenzen aan te geven.

\

Oefen: Oefening baart kunst. Hoe vaker je ‘nee’ zegt, hoe makkelijker het wordt. Begin met kleine verzoeken en werk toe naar ‘nee’ zeggen op grotere verzoeken.

Lees verder…

I own this

I own this

I own this  Voordat ik deze mentale beslissing neem, is er meestal iets als dit aan vooraf gegaan...Deze...