+31-651910064 info@bureaubreedeveld.nl

Stop met focus op gezonde gewoontes

Iedereen die mij kent, denkt nu waarschijnlijk: Huh….maar jij bent toch juist van de gezonde gewoontes? Met je koude douche, je ochtendwandeling en je gezonde eetpatroon. Dat ben ik ook. Ik zei ook niet: stop met gezonde gewoontes, maar wel met alléén maar focus daarop.

Hoe het meestal gaat: Je merkt dat je minder energie hebt, slecht slaapt, een paar kilo teveel weegt of te veel alcohol drinkt. Een tijdje doe je niks, behalve balen van jezelf dat je er niks aan doet. Dan is het moment daar. Je bent het zat. De knop gaat om, je gaat er nu echt iets aan doen. Je bent gemotiveerd.

Vol goede moed bedenk je een aantal gewoontes die je gaat veranderen. Gezonder eten, eerder naar bed, minder scrollen op je telefoon. De eerste paar dagen gaan goed, je merkt zelfs al dat je meer energie hebt. Op dag 4 gebeurt er iets wat je niet zag aankomen. Hm…vandaag is het wel lastig om <nieuwe gewoonte> te doen. Morgen pak ik het weer op. Dag 5 gaat goed, maar dag 6 is een weekenddag. Nu mag je wel even de boel de boel laten. Maandag begin ik weer….

Ik heb jaren in dit hamsterwiel doorgebracht. Ik liep wel, maar ik kwam nergens. Heel lang dacht ik dat het aan mijn motivatie lag, of eigenlijk het gebrek daaraan. Ik geloofde ook echt dat fitte, sportieve mensen altijd gemotiveerd waren.

Toen leerde ik dat motivatie komt en gaat en dat je je beter kunt richten op gedisciplineerd zijn. Zoals Abraham Lincoln zei: “Discipline is choosing between what you want now and what you want most.” Dat hielp mij een tijd lang om mijn gezonde gewoontes vol te houden, ook als ik er op dat moment geen zin in had.

Maar dat volhouden, daar zat voor mij iets krampachtigs in. Ik deed het omdat ik het moest (van mezelf). En je weet wat er gebeurt als je die bal maar lang genoeg onder water drukt. Voor mij heeft het beantwoorden van 1 vraag alles veranderd. Die vraag kwam in me op na de zoveelste opmerking in de categorie: ‘Ah joh, je leeft maar één keer….’.

Ik vroeg mezelf af: Stel dat ik inderdaad maar één keer leef, wie wil ik dan zijn? Het antwoord kwam meteen uit mijn onderbewustzijn omhoog:

\
Ik wil fit en gezond oud worden.
\
Ik wil de vrouw zijn die op haar 90ste nog een barbell de lucht in tilt.
\
Ik wil zolang als ik kan, scherp kunnen denken.
\
Ik wil tot op hoge leeftijd toegevoegde waarde bieden aan de maatschappij en zingeving ervaren.

Niemand heeft garanties. Maar als dit is wat ik wil, dan heb ik heel goed voor mezelf te zorgen. Punt.

Wat een helderheid en rust geeft dit voor mij. Mijn gewoontes zijn 100% in lijn met wie ik wil zijn.

Worstel jij met het inzetten of volhouden van nieuwe gewoontes? Stel jezelf dan ook eens de vraag: Wie wil ik zijn? Laat je verrassen door de antwoorden die bij jou naar boven komen. En check dan nog eens welke gewoontes daar voor jou vanzelfsprekend bij passen.

Stop met focus op gezonde gewoontes - Bureau Breedeveld

Lees verder…

I own this

I own this

I own this  Voordat ik deze mentale beslissing neem, is er meestal iets als dit aan vooraf gegaan...Deze...