+31-651910064 info@bureaubreedeveld.nl

Veelzijdig Teamleiderschap: Welke drie rollen heb je altijd?

Een vraag die teamleiders en teammanagers ons vaak stellen, is deze: 

‘Hoe zorg ik ervoor dat mijn team resultaten haalt zonder dat ik de hele tijd als een politie-agent rondloop?

 Of een variant daarop:

 ‘Hoe houd ik mijn team gemotiveerd als de resultaten onder druk staan?’

Het zijn vragen waar vaak emotie op zit. Emotie omdat je het als teamleider of teammanager goed wil doen. Je wilt een hecht team met een fijne werksfeer. Je wilt persoonlijk aandacht aan ieder teamlid  geven. Gewoon van mens tot mens, maar ook om je medewerkers te laten ontwikkelen. Dus je wilt coachen. En ja, je wilt ook die resultaten halen. Dit alles geeft vaak druk en stress en het gevoel dat je alles maar half kunt doen. Je hebt waarschijnlijk weleens gedacht: Het kan nou eenmaal niet allemaal tegelijk in de beperkte tijd die ik heb.  

Niet of-of, maar en-en

Mijn kernboodschap bij Veelzijdig Teamleiderschap is: het gaat niet om of…of, het gaat om en-en. Dus niet: houd ik mijn team gemotiveerd…. óf ga ik vol voor de resultaten? Maar: hoe zorg ik dat ik mijn team zodanig motiveer dat we met gemak én plezier onze resultaten halen.

Of een ander voorbeeld: steek ik tijd in coaching… óf bespreek ik vooral de cijfers met mijn medewerkers? Ook hier zeg ik: ga voor en-en. Coach je medewerkers op gedrag, vaardigheden en mindset én zorg dat dat een positieve impact heeft op de cijfers. 

De drie rollen

Ik geef nu meer dan twintig jaar training aan teamleiders en teammanagers. In die periode heb ik ook regelmatig zelf  in die rol gewerkt op interim basis. En ik kom iedere keer op het volgende uit:

  • Iedere teamleider heeft drie rollen.
  • Je moet in staat zijn om snel en makkelijk te switchen tussen die rollen, afhankelijk van wat de situatie of een persoon vraagt
  • Snel en makkelijk is een uitdaging, want we hebben allemaal een voorkeur voor bepaalde rollen.

Laten we eens nader kijken naar die drie rollen:

\
Manager:

Als eerste de rol van Manager. Iedere commerciële organisatie stelt doelen. Die doelen worden door vertaald naar afdelingen en medewerkers. Van jou als teamleider wordt verwacht dat jij met jouw team een bijdrage levert aan die doelen. Je werkt met kpi’s, dashboards en rapportages. Je hebt te maken met zaken als roosters en ziekteverzuim. En dan ook nog het stellen van prioriteiten en maken van keuzes in je eigen agenda. Kortom, je hebt van alles te managen. Je zaakjes geregeld en op orde hebben, is een belangrijke voorwaarde om resultaten te halen. En het geeft rust en overzicht voor jezelf en je omgeving.

\
Leider:

Als tweede de rol van Leider. Krijg jij mensen mee de kar op of zetten ze de hakken in het zand? Ben jij inspirerend voor jouw medewerkers? Kun jij beleid goed uitdragen, ook als je er niet volledig achterstaat? Heb jij zelf een heldere visie die je ook duidelijk communiceert? Vaak is dat niet afhankelijk van de inhoud van je boodschap, maar van de manier waaróp je die brengt. Een goede leider denkt daar over na en voelt zich daar verantwoordelijk voor. Goed leiderschap staat of valt met gedrag en vaardigheden die je wat mij betreft overal zou moeten leren en inzetten. Op het werk, op school, in je relaties. Denk aan zaken als: verbinding maken, prettig communiceren met een ander, je verantwoordelijkheid nemen, je kwetsbaar op durven stellen, voorbeeldgedrag tonen, overtuigend zijn en dat alles zonder te manipuleren, te pushen of trucjes te gebruiken. Als je die vaardigheden beheerst, kom je heel ver, juist in een organisatie waar resultaten tellen.

\
Coach:

De derde rol, die van coach, is enorm waardevol om je medewerkers persoonlijke aandacht te geven, te laten ontwikkelen én te laten presteren. Het woord ‘coach’ wordt tegenwoordig overal en nergens voor gebruikt. Voor een teamleider betekent het wat mij betreft niet alleen in een hok zitten en praten over van alles en nog wat, maar vooral op de werkvloer jouw medewerkers van A naar B begeleiden. Ik ben ervan overtuigd dat iedere medewerker baat heeft bij regelmatige coaching door jou als teamleider.

Ben jij klaar voor Veelzijdig Teamleiderschap?

Als ik terugkijk op mijn eerste functie als leidinggevende en ik reflecteer op de drie rollen, dan zie ik nu dat de rol van coach mij van nature heel goed afging. Als leider had ik wel e.e.a. in huis, maar ik kon zeker nog groeien in het hebben van een eigen visie en in de manier waarop ik communiceerde.  En de rol van manager, daar was ik me gewoon niet van bewust. Ik bleef ver weg van doelen en rapportages, ik deed daar niks mee en dacht waarschijnlijk dat de resultaten wel vanzelf kwamen. Toen dat natuurlijk niet gebeurde ben ik me gaan ontwikkelen op die rol.  

 

Wanneer ben je klaar voor Veelzijdig Teamleiderschap? 

\
Je bent je bewust van de drie rollen die jij hebt
\
Je weet welke rol jou van nature goed ligt en welke je minder goed beheerst
\
En last but not least: Je gaat ervoor om je te ontwikkelen op één of meerdere rollen

Heb je als Veelzijdig teamleider die alle rollen beheerst, dan nooit meer een uitdaging? Dat ga ik je uiteraard niet beloven. Wat ik je wel garandeer, is dat je als Veelzijdig Teamleider alles in huis hebt om je resultaten te halen, om je medewerkers te inspireren en te laten ontwikkelen en om zelf met veel meer ontspanning en plezier je werk te doen.

 

 

Wil jij dat ook? 

\
Kijk dan even bij onze Live Trainingen. Die zijn allemaal gekoppeld aan één van de drie rollen. De eerste 2 trainingen zijn al beschikbaar. Als je wilt, kun je je meteen inschrijven.
\
Als je vragen hebt, of twijfelt welke training voor jou het meest geschikt is, neem dan even contact op
\
En als je HR Manager of Senior Manager bent en je denkt dat dit interessant is voor de teamleiders of teammanagers in jouw organisatie, neem dan met mij contact op om te sparren over de mogelijkheden voor een incompany maatwerk traject.

Lees verder…

I own this

I own this

I own this  Voordat ik deze mentale beslissing neem, is er meestal iets als dit aan vooraf gegaan...Deze...