+31-651910064 info@bureaubreedeveld.nl

Vitaal leiderschap = Durven doen!

Stel: je hebt je voorgenomen om jouw teamoverleg nu eens echt anders aan te pakken. Je wilt meer interactie en inbreng uit de groep i.p.v. dat jij de hele tijd aan het woord bent. Dit vraagt van jou dat je uitspreekt dat je dit graag wilt en verwacht van de groep.
 
In aanloop daarnaar toe razen de gedachten door je hoofd:

\
Straks denken ze dat ik niet blij met hen ben.
\
Wat als niemand reageert.
\
Dit vinden ze vast niks.
\
Ik heb helemaal geen zin om hier een hele discussie over te voeren.

Voor je het weet, is je volgende gedachte: ‘Laat ook maar, dit is niet het goede moment.’ 
1-0 voor het oerbrein.

De Top 10 redenen om iets niet te doen die ik tijdens trainingen ben tegengekomen:
1.      Ons beleid klopt niet.
2.      Mijn medewerkers willen dit niet.
3.      Dat heb ik al eens geprobeerd.
4.      Zo gaat dat niet in de praktijk.
5.      Ik zou dit als medewerker ook niet begrijpen.
6.      Op onze locatie werkt het anders.
7.      Dat past niet bij mij.
8.      Ik heb hier geen tijd voor.
9.      In mijn team werkt het anders.
10.   Zo ben ik nou eenmaal.

Weerstand tegen verandering

In mijn beginjaren als trainer/coach kon ik daar maar moeilijk mee omgaan. Het irriteerde me en ik werd soms ook gewoon boos. Het effect was dat ik in de overtuigstand ging, wat de weerstand natuurlijk alleen maar groter maakte.

Tot ik leerde over het oerbrein dat ons graag veilig wil houden. En dus niet zo happig is op verandering. Je kunt nog zo ontwikkelingsgericht zijn en echt willen leren en groeien. Jouw oerbrein is op de achtergrond altijd aan het scannen: Is het veilig of gevaarlijk? Krijg ik beloning of straf? Moet ik erop af of juist wegwezen?

Dat betekent dat als je op het moment staat om nieuw gedrag te vertonen, het nogal wat vergt om het ook echt te doen. Die eerste stap zetten is vaak het moeilijkst en vraagt lef. Maar als je die stap niet te groot maakt, dan zal jouw oerbrein ook minder heftig reageren. Hij kijkt een beetje de kat uit de boom i.p.v. meteen in de fight-flight-freeze stand te schieten.

Terug naar het werkoverleg: Probeer niet meteen het hele overleg om te gooien, maar begin eens met een vraag: Hoe vinden jullie dat het werkoverleg gaat? Neem de tijd om te luisteren naar reacties en vraag daar op door. Kijk wat er zich ontvouwt en bepaal dan je volgende stap.

Zo is verandering goed te doen. Ook voor je oerbrein.

Welke concrete stap zet jij morgen?

Vitaal leiderschap = Durven doen