+31-651910064 info@bureaubreedeveld.nl

Vitaal leiderschap = Eigenaarschap nemen

Ik heb mezelf altijd gezien als een verantwoordelijk persoon. Iemand die zijn afspraken nakomt, voor anderen zorgt, deadlines haalt en nooit te laat is. Maar betekent dat ook dat ik altijd 100% eigenaarschap neem voor mijn gedrag, gevoel en de effecten daarvan?

Toen ik kennismaakte met het Responsibility Process, moest ik al snel toegeven: ook ik beland regelmatig ‘onder de lijn’. Soms geef ik iemand anders de schuld of schrijf ik mijn tekortkomingen toe aan de omstandigheden.

Dit overkomt ons allemaal wanneer ons brein een probleem signaleert. Het Responsibility Process beschrijft de zes stappen ‘onder de streep’, de mentale posities die we doorgaan als dingen niet gaan zoals we willen. Er is echter maar één positie boven de streep: 100% eigenaarschap nemen.

Betrap je jezelf erop dat je anderen de schuld geeft dat ze geen verantwoordelijkheid nemen? Dan bevind je jezelf ook onder de streep, in de positie van beschuldigen. Het is menselijk om dit te doen, maar het lost jouw probleem niet op.

Vaak proberen we verantwoordelijkheid af te dwingen: “Ik wil dat jij verantwoordelijkheid neemt!” Dit werkt misschien even, maar voor je het weet zit je weer in de beschuldigingspositie omdat iemand toch niet doet wat jij wilt.

Wat dan wel?

Begin bij jezelf! Verdiep je in het Responsibility Process en pas het dagelijks toe op situaties die je als problematisch ervaart. Zie het als een spel waarbij je jezelf uitdaagt om steeds sneller te ontdekken in welke mentale positie je zit.

Stel jezelf de vraag: “Wat wil en kan ík aan deze situatie doen?” Het maakt daarbij niet uit wie of wat de aanleiding was voor het probleem. Het is niet altijd makkelijk en vanzelfsprekend, maar het levert zoveel op: een gevoel van keuzevrijheid ongeacht de situatie.

Na jouw eigen experimenten in de praktijk, kun je dit gedachtegoed delen met jouw teamleden. Doe dit vooral níet met de boodschap ‘ik wil dat jij dit gaat begrijpen en toepassen’, maar vertel het als een positieve ervaring vanuit jezelf. Grote kans dat je zo een snaar raakt bij de ander.

In ons programma ‘Creëer een cultuur van 100% Eigenaarschap’ gaan we samen met jou en jouw team aan de slag met het Responsibility Process.

Na dit traject:

Nemen jij en jouw teamleden 100% eigenaarschap.
Wordt er in jouw team open en eerlijk over gemaakte fouten gesproken.
Durven medewerkers zich kwetsbaar op te stellen en eerlijk te zijn over hun gedrag en gevoel.
Is er een sfeer van saamhorigheid en begrip in jouw team.
Hebben jullie een gezamenlijke taal waarmee eigenaarschap altijd bespreekbaar is.

Ben je benieuwd hoe dit ook voor jouw team kan werken? Neem gerust contact op om jouw situatie voor te leggen. Ik spreek je graag!

Lees verder…

I own this

I own this

I own this  Voordat ik deze mentale beslissing neem, is er meestal iets als dit aan vooraf gegaan...Deze...