+31-651910064 info@bureaubreedeveld.nl

Vitaal Leiderschap = Eigenaarschap nemen

Ik heb mijzelf altijd gezien als een verantwoordelijk persoon. Iemand die afspraken nakomt, voor anderen zorgt, deadlines haalt en nooit te laat is. Maar ben ik daarmee een verantwoordelijk persoon? Als in: neem ik altijd 100% eigenaarschap voor mijn gedrag, gevoel en de effecten daarvan? 

Responsibility Process

Ik maakte kennis met het gedachtegoed van het Responsibility Process en moest al snel erkennen: ook ik duik regelmatig ‘below the line’. Waarbij ik iemand anders de schuld geef of mijn tekortkoming toeschrijf aan de omstandigheden. 

Dit doen wij allemaal als ons brein een probleem ervaart. Het Responsibility Process geeft aan hoe wij mentaal dealen met problemen. Het proces beschrijft 6 stappen ‘onder de streep’, de mentale posities die we doorlopen als het niet gaat zoals wij willen. Er is slechts één positie boven de streep: 100% eigenaarschap nemen. 

De ander doet het niet

Verwijt jij een ander dat hij geen verantwoordelijkheid neemt? Ook dan zit je zelf in één van de posities onder de streep: Beschuldigen. Het is volkomen menselijk om dit te doen. Het punt is alleen, je lost je probleem er niet mee op. 

Vaak proberen we verantwoordelijkheid af te dwingen: ik wil dat jij verantwoordelijkheid neemt! Dit werkt misschien voor even. Maar voor je het weet, zit je weer in de ‘beschuldigen’ positie omdat iemand uiteindelijk toch niet doet wat jij wilt. 

Wat dan wel?  

Begin bij jezelf! Verdiep je in het Responsibility Process en pas het dagelijks toe op de situaties die jij als een probleem ervaart. Zie het als een spel waarbij je jezelf uitdaagt om steeds sneller te ontdekken in welke mentale positie jij zit.   

Stel jezelf de vraag: ‘Wat wil en kan ík aan deze situatie doen’. Daarbij maakt het niet uit wie of wat de aanleiding was van het probleem. Dit gaat niet altijd makkelijk en vanzelf, maar het levert zoveel op: een gevoel van keuzevrijheid ongeacht de situatie. 

Doe het samen

Na jouw eigen experimenten in de praktijk, kun je dit gedachtegoed delen met jouw teamleden. Doe dit vooral níet met de boodschap ‘ik wil dat jij dit gaat begrijpen en toepassen’, maar vertel het als een positieve ervaring vanuit jezelf. Grote kans dat je zo een snaar raakt bij de ander.

Programma ‘Creëer een cultuur van 100% Eigenaarschap’

In dit programma gaan we samen met jou aan de slag om een cultuur van 100% eigenaarschap in jouw te creëren. Na dit traject:

\
Nemen jij en jouw teamleden 100% eigenaarschap.
\
Wordt er in jouw team open en eerlijk over gemaakte fouten gesproken.
\
Durven medewerkers zich kwetsbaar op te stellen en eerlijk te zijn over hun gedrag en gevoel.
\
Is er een sfeer van saamhorigheid en begrip in jouw team
\
Hebben jullie een gezamenlijke taal waarmee eigenaarschap altijd bespreekbaar is.

Meer weten?

Ben je benieuwd hoe dit ook voor jouw team kan werken? Neem gerust contact op om jouw situatie voor te leggen. Ik spreek je graag!

Lees verder…

I own this

I own this

I own this  Voordat ik deze mentale beslissing neem, is er meestal iets als dit aan vooraf gegaan...Deze...