+31-651910064 info@bureaubreedeveld.nl

Wat jij kunt leren van de Stoïcijnen

Stoïcijnen worden vaak afgeschilderd als afstandelijke robots zonder emoties en gevoelens. Dit is echt een misvatting.

Als je de tijd neemt om je te verdiepen in de Stoïcijnse filosofie, ontdek je prachtige parels van wijsheid die je kunnen helpen veerkrachtiger te worden in tijden van tegenslag. Zonder dat je je emoties hoeft te onderdrukken. Integendeel, Stoïcijnen moedigen je juist aan om je emoties te onderzoeken en te begrijpen.

Zelf ben ik sinds een paar maanden geabonneerd op The Daily Stoic Email van Ryan Holiday. Iedere email is een krachtige herinnering om te reflecteren op hoe ik omga met de uitdagingen die op mijn pad komen.

Hieronder een mooi voorbeeld van zo’n email (origineel is in het Engels):

We hebben eerder gezegd dat een Stoïcijn zich richt op wat ze kunnen controleren. Dat is immers de essentie van de leer van Epictetus. Je besteedt je energie waar je impact kunt maken en je negeert de rest. De rest is angst voor wat andere mensen zullen denken, angst voor mogelijke resultaten, je kansen op succes, de lange moeilijke weg die nog kan komen.

Iets anders doen is een recept voor ellende. Het is ook, zoals elke ervaren leider je kan vertellen, een verraad aan de baan, een diefstal van de mensen die van je afhankelijk zijn. De auteur Merle Miller vroeg ooit aan Harry Truman – de Amerikaanse president die voor de ene moeilijke beslissing na de andere stond – hoe hij kon slapen of zich concentreren met al die onzekerheden. Trumans antwoord was dat hij zich geen zorgen of twijfels kon veroorloven.

“Als je je best hebt gedaan – als je hebt gedaan wat je moest doen,” legde hij uit, “heeft het geen zin om je er zorgen over te maken, omdat niets het kan veranderen. En om in een positie van leiderschap te zijn… moet je nadenken over wat er de volgende dag gaat gebeuren en je moet fris zijn voor wat je de volgende dag moet doen. Wat je gaat doen is belangrijker dan wat je hebt gedaan.”

Het kan goed zijn dat je de verkeerde beslissing hebt genomen. Het kan goed zijn dat morgen de dingen waanzinnig moeilijk zullen zijn. En dan? Je kunt maar beter klaar zijn. Je moet goed uitgerust zijn. Je moet al je vermogens tot je beschikking hebben. Een minuut, laat staan een uur of maand, besteden aan je zorgen maken? Uit je dak gaan? Door je vingers gluren terwijl je je ogen bedekt? Dit is verspilling van energie. Het is tijd die productief kan worden besteed. Het is inspanning die kan worden gericht op wat je controleert, op wat er daarna komt.

Je bent het aan je team, je familie, je missie verschuldigd om je best te doen en vervolgens verder te gaan. Je kunt je niets anders veroorloven. Je hebt er de bandbreedte niet voor. Je weet dat niets anders er toe doet.

Kijk vooruit en heb een fijne dag!

Stoic – Focus on What you Control

Lees verder…

I own this

I own this

I own this  Voordat ik deze mentale beslissing neem, is er meestal iets als dit aan vooraf gegaan...Deze...