+31-651910064 info@bureaubreedeveld.nl

Welk pad kies jij?

Er is een groot verschil tussen ‘een verantwoordelijk persoon’ zijn en ‘100% eigenaarschap nemen.’

De keuze tussen accountability en responsibility is als het kiezen tussen twee paden in het bos. 🌳🌳

Op het accountability-pad liggen scherpe stenen. Bij iedere stap die je zet, voel je jezelf wankelen. Het kost inspanning om overeind te blijven. De bomen staan zo dicht op elkaar dat je bijna niet vooruit komt. Je ziet maar één mogelijkheid: doorploegen tot het niet meer gaat. Een wandelaar die kiest voor dit pad, voelt zich waarschijnlijk gefrustreerd en uitgeput aan het einde van de tocht.

Het responsibility-pad is bedekt met zachte bladeren. Lichtvoetig en toch krachtig loop je vooruit. De bomen staan verder uit elkaar, waardoor je ruimte en overzicht ervaart. Je ziet allerlei mogelijkheden: rennen, springen of slalommen tussen de bomen. Of dansen onder de hemel. De wandelaar die kiest voor dit pad voelt zich vrij en voldaan aan het eind van de tocht.

Accountability en Responsibility - Bureau Breedeveld

In het eerste geval kom je je afspraken na, doe je wat er van je verwacht wordt en leg je daar, gevraagd of ongevraagd, verantwoording over af. Je voelt de druk om voor anderen het juiste te doen. Het is alsof de buitenwereld op je schouders drukt en jou verplicht om te doen wat zij van jou verwachten. Je voelt geen enkele ruimte voor jouw eigen keuzes.

In het tweede geval voel je tot in je vezels: ík ben altijd verantwoordelijk voor mijn keuzes en voor mijn response op een situatie. Je voelt de vrijheid om vanuit eigen kracht en kernwaarden het juiste te doen. Je ervaart de vrijheid en ruimte om oprechte keuzes vanuit jezelf te maken. Je overziet daarbij wat de buitenwereld van je verwacht, maar vooral ook wat jij zelf wilt en kunt bijdragen aan een bepaalde situatie.

Zowel bij de mensen die ik coach als bij mezelf, zie ik steeds weer het effect van het kiezen voor Responsibility: Veel minder frustratie, veel meer gevoel van keuzevrijheid en oprechte verbinding in interacties met anderen.

Voor welk pad kies jij?

\

Blijf je vasthouden aan accountability en de scherpe stenen onder je voeten?

\

Of ga je de uitdaging aan om 100% eigenaarschap te nemen en te dansen onder de hemel?

Lees verder…

I own this

I own this

I own this  Voordat ik deze mentale beslissing neem, is er meestal iets als dit aan vooraf gegaan...Deze...