Zit jij boven of onder de lijn?
‘Ja maar als ik echt 100% verantwoordelijkheid neem, dan betekent dat dat ik nóg meer moet doen. En ik heb het al zo druk.’
Die reactie krijg ik vaak als ik het Responsibility Process introduceer. Maar dat is niet waar het om gaat. Dat je nog meer taken op je bordje neemt. Het Responsibility Process gaat over jouw mindset en jouw keuzes. Over hoe jij reageert als er iets gebeurt waar je niet blij van wordt.
In het Responsibility Process staan 7 posities van waaruit je kunt reageren. Vaak is het lastig om meteen te bepalen in welke positie je zit. Soms zijn het ook meerdere posities tegelijk. De vraag die ik dan altijd stel: Zit je boven of onder de lijn?
Daar weet iedereen altijd meteen antwoord op te geven. Het gevoel dat je hebt als je onder de lijn zit, is namelijk zo anders dan boven de lijn. Ook al ben je niet bekend met het Responsibility Process, je herkent vast wel de gedachten, gedragingen en overtuigingen in het plaatje.
Onder de lijn voel je je aangevallen, zie je geen oplossingen en wil je misschien zelfs in je drama blijven rondzwemmen. Boven de lijn voel je je krachtig en vrij om te reageren vanuit jouw kernwaarden. Dan maakt het je niet meer uit wie of wat de aanleiding was voor het probleem.

Het doel is niet om nooit meer onder de lijn te zitten. Dat is zelfs onmogelijk. De uitdaging is om zo snel mogelijk door te krijgen dát je onder de lijn zit. Want als je dat weet, kun je bewust de keuze maken om naar boven te gaan.
Iedereen heeft het in zich om die keuze te maken. Daag jezelf maar eens uit. De eerstvolgende keer dat jij ergens niet blij van wordt, stel jezelf dan de vraag: zit ik onder of boven de lijn?
En kijk dan eens wat er gebeurt, in jouw hoofd en in jouw lijf. Grote kans dat je een opening voelt waardoor je anders naar de situatie kunt kijken. Dat is de eerste stap naar eigenaarschap.
Vanuit die opening is er ruimte om te bepalen welke actie je wel of juist bewust niet wilt nemen en hoe jij die keuze gaat communiceren. Wat zou het je opleveren om op deze manier naar jezelf te kijken?
Wil je hier een keer over sparrenn? Stuur me gerust een berichtje.